.. puuhaa jos jonkinlaista.

Projekti 1

Kuistin seinä on odottanut koko talven, että keväällä ensitöiksemme poistamme 70-luvulla tehdyn ulkovuorauksen, vaihdamme lisäeristyksen ja laudoitamme pinnan uudestaan. Kuvittelimme, että se on viikonlopun työ, mutta purettuamme esiin alkuperäisen seinän, päätimme antaa sen ilmaantua ja kuivahtaa viikon päivät. Samalla ulkoportaiden teräsrunko vietiin metallipajalle korjaukseen. Se oli aiemmin seinäkiinnitteinen, nyt se olisi tarkoitus tukea maasta, seinään kiinnitetään vain kaide. Astintukitkin vaihtuvat vanhoista puhelinpylväänpuolikkaista kestopuupalkkeihin.

P5050153-normal.jpg

Nyt seinä alkaa olla laudoitettu, porras on vielä palasina, sillä runko pitää rälläköidä ja ruosteenestomaalata ennen kiinnittämistä. Sen jälkeen ovat vuorossa ovi, joka täytyy pestä, hioa ja öljytä uudestaan sekä ikkunat. Kellariin menevä ovi sivuseinältä pitää pinnoittaa ja öljytä. Ikkunat pitää kaapia, hioa ja petsata uudelleen. Puuhaa riittää siis kesälomillekin.

P5100154b-normal.jpg

P5100155b-normal.jpg

Uuden ja vanhan lautaseinän ero vierekkäin on huikea. Vanha lauta oikealla on siis laitettu lähemmäs 40 vuotta sitten, silloin ensi kerran maalattu, maalaus uusittiin 90-luvun alussa. Keltainen väri on siis sama molemmilla kerroilla. Mutta kun on etelä- ja länsiseinistä kyse, on aurinko tehnyt tehtävänsä.

Ja nälkä kasvaa tehdessä, uutta laudoitusta katsellessa mieli tekisi uudistaa koko talon verhous.

 

Projekti 2

Naapuri muutettuaan takaisin Suomeen viimeisimmästä sijoituspaikastaan YK:n leivissä, halusi mittauttaa tonttinsa rajat. Mittauksen yhteydessä kävi ilmi, että pihasaunamme takana jo 30-vuotta ollut aita ja lautapino ovat pahimmillaan puolisen metriä naapurin puolella. Sinä päivänä tuli seistyä tosi kylmässä neljä tuntia katselemassa kuinka mittamies rämpi ja kaivoi paikoittain 30-luvulta peräisin olevia kulmakiviä esiin. Alla oleva, mittaukseen kuulumaton,  löytyi helposti, vastakkaisessa kulmassa ollutta piti kaivaa puoli metriä maan alta. Tämä kuvan pyykki on mukavasti suojassa naapurin "kuusiaidan" juurella. Kuuset ovat varmaan ainakin 20 metriä korkeita ja paikoittain alaosastaan jo kaljuja. 70-luvulla aita oli nuori tuuhea läpinäkymätön kuusiaita.

P4230145b-normal.jpg