Pääsen työni puolesta ilmakuvajärjestelmään. Tänään hakiessani sieltä ihan oikeitakin töitä, kurkkasin mielenkiinnosta myös lapsuuteni aluetta reilun parinkymmenen kilometrin päässä. Se on voimakkaassa kasvussa ja muutoksessa. Tämä osa kylästä on kylläkin eniten vanhan omaisena säilynyt, vain muutama talo on väliin tullut uutta.

Olen kyllä ajanut viime vuosien varrella alueen läpi useita kertoja sukulaisteni asuessa kylällä. Mutta maantasalta ei näe kaikkia mittasuhteita, ilmasta käsin kokoluokat näkyvät erittäin hyvin.

Kummasti kuvasta erottaa uudet talot vanhojen rinnalla, sillä ne näyttävät lähinnä kärpäsen kakoilta. Oma lapsuuteni kotikin on suunnilleen kuvan keskellä, tontin ympärillä on harmaa raja. Tontilla on talo-, autotalli- ja aittarakennukset. Yläreunan vihreä metsätaimikko oli silloin perunapelto. Alakulmassa näkyy VT3.

Julkuj%C3%A4rven%20alue_b-normal.jpg

Saman huomaamme nykyisen asuntomme ympäristössä, jossa esimerkiksi naapuritontillemme rakennettu uusi talo on omaa 30-luvun taloamme ainakin tuplasti suurempi. Ilmakuvasta meidän nykyinenkin talo näyttää sen rinnalla kärpäsen jätökseltä.