Viime vuonnahan pidin omia viiskymppisiäni. Ja koska luonteeni tai rahapussini ei antanut tilata kaikkea valmiina, tein tarjottavista suurimman osan itse. Otin viikon lomaa ennen päivää ja suunnittelin tiukan päiväaikataulun leivonnalle.  Ja mitä lähemmäksi aika tuli sitä enemmän taivuin sittenkin tilauslinjalle. Mutta annoin perää kuitenkin vain hieman, sillä tilattavien listalle siirtyivät täytekakut ja lihavoileipäkakut. Niiden lisäksi päätin tehdä pullat, keksit ja kalasuolaiset itse. Vieraita oli etukäteen laskettuna tulossa noin 30, joka periaatteessa piti sisällään vain molempien puolten lähimmät sukulaiset ja ystävät. Joten kaikkia piti tehdä vähintään 100 kpl.

Tehtävien listalle päätyivät mm. myllärin mannalastut, toscapullat ja lohismörret. Olimme nimittäin isännän kanssa ihastuneet itse savustettuun loheen. Smörren ohjeeseen törmäsin Yhteishyvän numerossa.

Sm%C3%B6rret-normal.jpg

Mutta sittemmin aloin tarkemmin ajattelemaan käytäntöä. Juhlapaikalle 100 voileivän kuljettamista kotoa neljän kilometrin päähän ja siellä niiden säilyttämistä yhdessä pienessä jääkaapissa keittokomerossa kaikkien muiden tavaroiden kanssa. Nehän pitäisi säilyttää käytännössä yksittäiskerroksissa tai sitten kasata siellä. Ja se olisi taas liikaa yhdelle keittiöön palkatulle plikan ystävälle.

Joten aloin pyörittelemään reseptiä päässäni ja päädyin seuraavaan. Leipä vaihtui voitaikinaksi, tuorejuusto sulatetuksi voiksi, retiisi paprikaksi. Ja sitten tehtiin näin:

Pasteijat%20teko01-normal.jpg

 

PasteijatTeko02-normal.jpg

Pasteija-normal.jpg

Eli smörret muuntautuivat lohipasteijoiksi, jotka olivat yllättävän maukkaita. Tuorejuusto vaihtui laktoosittomaan voihin ruoka-aineallergioiden takia enkä ollut ihan vakuuttunut retiisistäkään paistetussa versiossa. Tekivät kauppansa sekä lämpiminä että kylminä.

Parhaimman vastaanoton juhlilla sai kunnon lihavoileipäkakku, joka loppui ensimmäisenä. Täytekakut olivat "kököttömiä" eli välissä oli hienoa marjasosetta ja vaniljakastiketta eikä perinteistä marjaa ja kermavaahtoa. Loppui nekin. Ja molempia olin tilannut yli 20 hengen isomman määrän.

Isäntä täyttää ensi kesänä 60 ja jo viime kesänä ensimmäiset sukulaiset kysyivät, että pidetäänhän ne ja joko olet suunnitellut. Aloitin siis jo nyt miettimään, paistetut lohismörret ovat varmastikin listalla. Onneksi isännän päivä on keskellä kesää, joten juhlapaikaksi käy oma piha. Tai onhan tässä vielä aikaa muutella mieltään.

Lopuksi kehaisen kirjaa, joka on tarttunut matkaan tarjouslaatikosta jokunen vuosi sitten hintaan 5€.

Sormiruoka-normal.jpg