Leluja ei 60-luvun lapsella paljoa ollut eikä naapurustossa asunut tyttöjäkään kavereiksi kuin yksi. Hän saman niminen kuin minä, pari vuotta nuorempi, joten olen koko ikäni kulkenut iso-Kirsinä, hän pikku-Kirsinä. Kaikkien muiden talojen lapset olivat poikia ja jokusen vuoden vanhempia.

Joten kulutin aikaani lukemalla, laikkuautolla käytiin ahkerasti. Lukuinto laantui iän myötä ja hiipui käytännössä kokonaan, kun menojalkaa alkoi kunnolla vipattamaan. Sen sijaan löysin mietelauseet, runot, kansantarut ym. Keräsin niitä jopa omiin vihkoihin. Plikallekin luettiin runomuotoisia tarinoita lapsena.

Sittemmin olen jokusen kirjan lukenut, Tarun Sormusten Herrasta sekä plikan takia pakolliset Potterit ja Twilightit. Romaaneihin en enää jaksa keskittyä. Sen sijaan edelleen pongaan kaikkialta lausahduksia, runoja, mietelauseita, kommentteja ja kaikkea vastaavaa maan ja taivaan väliltä. Nyt vaan kerään niitä tietsikan tiedostoon, en enää käsin vihkoon.

Mutta sanotutkin lauseet tallentuu. Pääni on kaikesta huolimatta kummallinen laitos, sillä sinne kerääntyy vuodesta toiseen kaikki mahdollinen sanottu niin hyvässä ja varsinkin pahassa. Vaikka lähimuistini on muutaman vuoden takaisen tapahtuman takia edelleen täysin luottamaton, huomaan muistavani yllättävät sanomiset.

Seuraavaksi muutama unohtumaton lause. Paria ensimmäistä sulattelin pitkään, vuosien päästä pystyin jo edes jollain tapaa ohittamaan asian, täysin anteeksi en ole antanut vieläkään.

1. "Kyllä sinun on ymmärrettävä, että minä rakastan T:aa & T:ia enemmän kuin plikkaa." T ja T ovat plikan serkut. Lauseen jälkeen olin sanojalla käymättä ja hänelle puhumatta vuoden. T, T ja plikka ovat täysin samassa suhteessa sanojaan.

2.  "Jos ette hoida plikkaa oikein, otan hänet teiltä pois." Oman, erittäin läheisen ihmisen tokaisu. Pitkään tätäkin sulattelin.

3. "Plikka oli vahinko." Tokaisijana sama kuin kohdassa 2. Tästä hänelle huomautin, että näin ei ollut.

4. "Sinulle annetaan sen verran vastoinkäymisiä, kuin pystyt kestämään." Yksinkertainen lause, mutta rauhoitti, kun perättäin oli läpikäyty useampi kaaos läheisten elämässä.

5. "Sun kädet on sitten ihanat pullakädet." Sanojana plikka kesken kaiken ja piristi päiväni.