Kun koirakuume iskee, siitä ei hevillä parane muuten kuin koiran ottamalla. Niin mekin jo kolme kertaa. Mutta meillä se ensimmäinen koira on mielessä rakkaimpana, vaikka varsinkin toinen ja pikkuhiljaa tämä kolmaskin ihania ovat.

Ensimmäisen kanssa otettiin kaikki niin tosissaan ja koirakirjoja lukien. Sillä ei ollut mitään vaikutusta asiaan, että esim. meillä oli lapsuudessani kotona kolme koiraa. Ne olivat vanhempieni hoidossa, enkä niiden hoidosta käytännössä kyllä sitten mitään oppinut. Mitä nyt vähän silittelin ja lenkittelin silloin tällöin.

Lillin kanssa aloitettiin tosissaan. Ja jälkeenpäin ajatellen joko se oli niin täydellisen luontoinen tai me onnistuttiin erinomaisesti.

Mutta sitten iski se arki kuten kaikessa, valitettavasti.

Tässä yhtenä päivänä aloin laskeskelemaan kuinka paljon maksoimme lääkärikuluina sen elämän aikana. Tulos sekä yllätti että varsinkin hirvitti. Summat ovat noin summia muistin kätköistä ja markkamuodossa.

Maksoimme Lillistä 700 mk, joka paperittomasta koirasta oli nyt ajatellen aivan mieletön summa vuonna 1999.

Alle kaksi vuotiaana sen kohtu leikattiin pois sen sairastuttua kohtutulehdukseen juoksujen jälkeen, muistellaan nyt leikkauksen hinnaksi 1500mk. Lillin ensimmäiset juoksut tulivat 5kk:n iässä ja sen jälkeen 5 kk:n välein, niiden välissä oli aina valeraskaus. Joten kohtuleikkaukseen mennessä kaksivuotiaana sillä oli ehtinyt olla jo neljät juoksut.

Sitten se hyppäsi siihen puunoksaan kurkkunsa, sen ensimmäinen lääkärikäynti maksoi 200 mk, ja pari päivää sen jälkeen päivystävä lääkäri peri 900 mk. Sitä hoidettiin kaksi vuotta antibioottikuurein, niiden kuluja ei ole ylhäällä. Viimein piti leikata jäljellä olevat tikut kurkusta pois, 2000 mk.

Viimeinen hirvitys oli sitten diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja krooninen virtsatietulehdus, joihin se sairastui 8-vuotiaana. Niiden lääkekustannukset oli 660mk/kk. Lilli eli 7 pv vaille 11-vuotiaaksi. Eli lääkitsimme sitä 3 vuotta. 3 x 12 x 660 = 23760mk.

Joten yhteenlaskettuina:700+1500+1100+2000+23760=29060mk.

Tähän tulee päälle vielä normaalit lääkärissä käynnit rokotuksilla ja muutama käynti anaalirauhasten takia. Sekä tietysti ruoat ym. Joten varmaan 35000mk ei kaukana ole.

Tämä kirjoitus on tehty varoituksena ja esimerkkinä siitä kuinka pahimmassa tapauksessa voi käydä rakkaimman lemmikin kanssa. Ja silti ne ovat niin ihania ja meilläkin niitä on tälläkin hetkellä taas kaksi kappaletta.