Kohta kolmekymmentä vuotta samassa paikassa työssä olleena pitää jo itsestään selvänä, että lomalle jääntiä edeltää ja lomalta töihin tuloa seuraa tietynlaiset asiat. Eli hirveä hässäkkä.

Lomalle jäädessä näin kävikin. Jäin lomalle juhannuksesta ja `iso´päällikkö antoi kaikille luvan lähteä juhannuksen viettoon jo kahdelta. Mutta moneltas lähdin? Taisi olla puoli viisi, virallinen työaika loppuu 15.45. Kun tietyt tahot halusivat, että kaikki työt on tehty ennen poistumista. Käytävältä muut olivat jo lähteneet. Minä istuin siellä päälllikköni kanssa. Mutta sainpas työt tehtyä.

Viimeisellä viikolla ennen töihin menoa sai sitten lukea päivän lehdestä, että iso vesivahinko oli vallannut sen arkiston, jota hoisi huonekaverini. Metritolkulla arkistotavaraa ui ovesta pihaan ja pihan viemäriin. Joten viimeinen lomaviikko meni murehtimiseen siitä työmäärästä, joka odottaa töissä. Sillä arkistonhoitaja on lomalla elokuun puoleen väliin asti. Pelkäsin, että arkiston järjestäminen kaatuu harteilleni. Onneksi näin ei kuitenkaan ole käynyt. Päinvastoin meitä on tällä viikolla töissä kaksi henkilöä ja rauhallista ensimmäisen kerran. Lomalta saa palautua töiden pariin rauhassa. Ensi viikolla tulevat töihin sitten muutkin.