Puuteroituja sitruunapaloja (Anna Bergenström - Joka kodin keittokirja)

Vaniljakreemillä ja mansikkahillolla täytettyä ambrosian torttua (lapsuudesta/äidiltä)

Täytettyä pannukakkurullaa suolaiseksi palaksi (ei muistissa, oma leikkeleohjekirja).

 

PUUTEROIDUT SITRUUNAPALAT

20 palaa

1262536067_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

150 g huoneenlämmintä voita

Sitruunakreemi:

3 keskikokoista munaa

2 dl sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

1 ison sitruunan kuoriraaste

5-6 rkl sitruunamehua

tomusokeria

Pohja:

Mittaa jauhot sokeri ja vaniljasokeri monitoimikoneen kulhoon. Lisää voi nokareina ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Taikina ei saa levätä. Taputtele se jauhotetuin sormin neliskanttiseen vuokaan, kooltaan noin 20x25 cm. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 12-15 min.

Sitruunakreemi:

Vatkaa pohjan paistuessa munat ja sokeri todella ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, sitruunamehu + kuoriraaste. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 10 minuuttia. Sitruunakreemi on vielä löysää, kun kakku otetaan uunista. Puuteroi todella runsaasti tomusokeria heti pintaan.

Anna jäähtyä kokonaan ja seistä vuoassaan vielä seuraavaan päivään. Ota kakku vasta sitten vuoasta ja leikkaa 6x6 cm:n palasiksi.

Tarjoa marjojen ja sitruunamelissan lehtien koristamana.

Oma huomio:

Laitoin vain puolet sitruunamehusta ja kuoriraasteesta. Silti sitruunaisia. Sitruunakreemi seuraavanakin päivänä tahmeaa ja jää leikatessa veitseen kiinni. Leikkaaminen helpottuu, jos piirakka on kylmä. Leikkaa veitsellä painaen suoraan alas kerralla pohjaan asti. Älä "sahaa", sillä silloin pinta rikkoontuu.

 

AMBROSIAN TORTTU

3 munaa

2,5 dl sokeria

150 g sulatettua voita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 appelsiinin mehu

Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa. Lisää vaahtoon vuorotellen voita, jauhoseosta ja appelsiinin mehua. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia.

Täyte:

Alkuperäisen äidin ohjeen mukaan täytteeksi tulee vaniljakiisseliä ja kuorrutus sokerivettä tai hilloa. Itse laitoin vaniljakreemiä ja mansikkahilloa väliin ja päälle tomusokerikuorrutteen.

Vaniljakreemi:

1 muna

1 dl sokeria

1 dl vettä

1 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

100 g voita

Vatkaa muna kattilassa, lisää sokeri, vesi, perunajauho. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes kiehahtaa. Lisää vaniljasokeri ja anna jäähtyä.

Hiero huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää jäähtynyt vaniljakiisseli pieninä erinä voivaahdon joukkoon.

Halkaise torttu kahteen tai kolmeen osaan ja laita väleihin hilloa ja vaniljakreemiä. Pinnalle hilloa tai tomusokerikuorrutetta (2 dl tomusokeria, 2 rkl appelsiinimehua).

 

TÄYTETTY PANNUKAKKURULLA

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

6 dl maitoa

3 munaa

50 g voita sulatettuna

Täyte:

200 g purjoa viipaloituna

voita

0,5 tl muskottipähkinää

0,5 tl sitruunapippuria

1 prk (200g) raejuustoa

0,5 tl sitruunapippuria

170 g keittokinkkua

Pohja:

Yhdistä jauhot ja suola. Lisää puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vatkaa joukkoon loppu maito sekä munat ja voisula. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä hieman.

Täyte:

Viipaloi puhdistettu purjo ja hauduta se voissa pehmeäksi. Mausta seos muskottipähkinällä ja sitruunapippurilla. Levitä seos pannukakkulevylle. Valuta raejuusto ja mausta se sitruunapippurilla. Levitä raejuusto purjon päälle ja lado sen päälle kinkkuviipaleet. Kääri pannukakkulevy rullaksi, jätä sauma alle. Nosta uunipannulle ja kuumenna ennen tarjoilua.